Kroužek 2023 / 2024 dopadl úspěšně

24.6.2024

Kroužek 2023 / 2024 dopadl úspěšně

Máme za sebou další rok našeho rybářského kroužku a my už teď plánujeme příští. 

Tento rok s námi na kroužku bylo 25 dětí a z toho 6 dětí, co už rybárský lístek má a 19 úplně nových rybářů.

Nejdřív si ale pojďme udělat malou rekapitulaci letoška. 

Náš kroužek začíná v září a prvních pár hodin je vždy o seznamování dětí s tím, co je čeká. Ukážeme jim co musí vědět z rybářského řádu pro bezproblémové složení zkoušek, rozdáme jim plakáty s rybami, aby se měli z čeho učit poznávat naše ryby a samozřejmě jim ukážeme všechny techniky lovu ryb. Tento rok jsme udělali výlet hned po začátku kroužku k Berounce, kde jsme si ukazovali rybolovné techniky, míchání krmení, měli jsme přednášku o právech a povinnostech rybáře i rybářské stráže, společně jsme si zachytali a nakonec i ugrilovali svačinu. 

Rozjeté tempo jsme potom trochu zpomalili, protože jsme museli dětem vysvětlit řád a pravidla. Následovalo tedy několik hodin teorie a zkoušek z poznávání ryb. To jsme se rozhodli dělat formou soutěží a her, takže na skoro každé hodině jsme hráli o ceny. Nemohli jsme ale zapomenout na detailní ukázku všech povolených způsobů lovu.

Velkým milníkem prvního pololetí je výlet do Střední rybářské školy a Vyšší odborná školy vodního hospodářství a ekologie Vodňany. Tam jsme s dětmi prošli školní muzeum a pod taktovkou pedagoga Ing. Drahoslava Smékala celý zbytek školy. 

Po velice oblíbené přednášce o rybách od ichtyologa z Českého rybářského svazu Ing. Pavel Vrána, Ph.D., který nám ukazoval naložené ryby v alkoholu, preparované části ryb i například počítačku na rybí jikry nás čekala už jenom vánoční besídka. 

Nový rok nám vždycky oddělí zábavnou část s tou vážnější a tou jsou zkoušky pro získání osvědčení k rybářského lístku. Proto se s dětmi intenzivně připravujeme až do přelomu února a března, kdy u nás probíhají zkoušky. S radostí můžeme říct, že všechny naše děti úspěšně složili zkoušky, mají rybářský lístek a jsou členy naší organizace. Tento čas jsme zvolili z toho důvodu, že přibližně od konce března chodíme s dětmi na Nepomucký rybník, kde každé úterý rybaříme. 

Na příští rok chystáme další novinky, abychom se my a ani děti nenudili a už teď se těšíme. 

 

Pro všechny malé rybáře, 

Petrův zdar.